Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 februarie 2015

Idolatria




Idolatria






de Aurel Munteanu - 21 oct. 2013



Definitie : Dragoste excesiva , veneratie sau adoratie pentru un anumit lucru .


Exemple de idoli : un anumit hobby poate deveni idol , autoturismele personale , computerul , fotbalul , averea , banii , lacomia , sotia , copilul sau pastorul bisericii ( papa de la Vatican ) , etc. .

In cele spirituale idolatria poate fi de mai multe feluri :
- venerarea chipurilor cioplite ( statui )
- venerarea chipurilor scluptate
- venerarea chipurilor gravate
- inchinare la moaste
- inchinare la sfinti decedati
- inchinare la ingeri sau arhangheli
- inchinare la lucruri materiale ( cruci , troite ,obeliscuri , crucifixe , cladirea bisericii , giulgiul din Torino , etc . )
- inchinare la oameni sau femei ( popa , mitropolit , patriarh , papă sau Maria - mama Domnului Isus )


1 . De ce este interzisa idolatria :

- Dumnezeu este Duh si nu trebuie reprezentat material
- Dumnezeu nu ni se descopera ca si chip al Dumnezeului Triunic pentru a fi imortalizat pe un perete sau o bucata de stofa ieftina . El ni se descopera in Scriptura prin atributele Sale . Nu poti picta dreptatea , mila , indurarea , ura impotriva pacatului , gelozia sfanta sau atributele omniscientei , omnipotentei si omniprezentei .
- porunca a doua din Decalog interzicea reprezentarea lui YAHWEH . Acesta este si motivul pentru care Domnul Isus nu a permis sa fie pictat , scluptat in piatra , lemn sau turnat in matrite , in aur sau argint .
- Fata Tatalui nu o poate vedea nimeni si sa mai traiasca dupa aceea : Ex. 33.20 . ; 1Tim . 6.16. .
- Duhul Sfant apare ,, ca un porumbel ” si sub forma unor ,, limbi de foc ” . Cine s-ar aventura sa deseneze sau sa sclupteze asemenea lucruri si sa scrie sub ele ca acestea sunt imaginea Dumnezeului cel Vesnic ?
- Asa numitul chip uman al lui Isus ce este pictat in icoane , este un chip european , un barbat saten , pletos , cu ochii albastrii . Domnul Isus in schimb era mai inchis la ten ca orice evreu , se imbraca la fel ca evreii si era Cel mai frumos dintre oameni – Ps. 45. 2.
- descrierea actuala este una diferita fata de cea pe care a avut-o pe cand traia printre evrei . Ultima descriere in : Ap. 1.13-17 . Reactia lui Ioan cand L-a vazut a fost una de lesin .
- toti artistii ce incearca reprezentatii cu Dumnezeu ( indiferent care din Persoane ) , isi iau ca repere persoane dintre creaturile cazute . Ei sunt atat de limitati incat uita ca apostolul Pavel nu si-a gasit cuvinte sa exprime ce a vazut si auzit in Paradis
Nu a gasit cuvinte sa exprime cele vazute , create , dar acesti limitati gasesc imagini sa-L reprezinte pe Cel Infinit si Perfect !
- toate imaginile ce pretind ca reprezinta pe Dumnezeu , Maria , ingeri , sfinti decedati , difera intre ele . Daca nu ar scrie sub ele pe cine a vrut artistul sa reprezinte , nimeni nu ar sti sau banui .



2. Ce spun idolatri despre incinarea la imagini si sclupturi ?

Ortodocsii resping statuile pentru inchinare dar folosesc icoanele , catolicii resping icoanele dar in schimb venereaza statuile .

Despre icoane ei spun ca este o fereastra catre cer si inlesneste accesul catre Dumnezeu si spre toate persoanele sfinte ce le reprezinta . Ei spun ca nu se roaga la materie ci sfantului insusi . Tot ei vad icoana ca un pod de acces catre persoana respectiva si un mijloc de aducere aminte .

In acelas mod erau folosite aceste obiecte si in vechime la evrei .

- in episodul cu vitelul turnat de Aaron , evreii nu invoca ca se inchinau lui Baal prin itermediul vitelului . Ei spun :"Maine va fi o sarbatoare in cinstea Domnului!"
"Haide! fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; "Israele! iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului."
( Ex . 33. 1 , 4 , 5 . ) .
Imaginea vitelului ii ajuta sa venereze pe Yahweh pentru puterea cu care ii scosese din robia egipteana . Ei se plecau inaintea vitelului il sarutau , ii ardeau tamaie avand o zi de chefuri , sarbatoare si dansuri pentru Domnul . Vitelul era mijlocul perfect pentru adorarea puterii lui Dumnezeu pe care o aratase fata de ei .

- in acelas scop slujeau efodul si terafimii din argintul blestemat de mama lui Mica – Jud. 17.1- 4 . Aceasta declara : "Inchin cu mana mea argintul acesta Domnului, ca sa fac cu el fiului meu un chip cioplit si un chip turnat;

Mama sa a luat doua sute de sicli de argint si a dat argintul la argintar, care a facut din el un chip cioplit si un chip turnat. Chipurile au fost aduse in casa lui Mica.


Aceste necuratii erau folosite in inchinarea la Dumnezeu : Mica acesta avea o casa a lui Dumnezeu; a facut un efod si terafimi si a sfintit pe unul din fiii lui ca preot. - Jud . 17.5.
Dupa aceasta angajaza pe nepotul lui Moise ca mare preot si cand danitii ii fura idolii si preotul , acestia devin obiecte de inchinare in casa lui Dumnezeu la Silo .

30. Au inaltat pentru ei chipul cioplit; si Ionatan, fiul lui Ghersom, fiul lui Moise, el si fiii lui au fost preotii semintiei danitilor pana pe vremea robirii tarii.
31. Au asezat pentru ei chipul cioplit pe care-l facuse Mica, in tot timpul cat a fost casa lui Dumnezeu la Silo. ( Iosua 18.30 - 31 . ) .

- in acelas fel a slujit si Nehustan fiilor lui Israel pana in vremea lui Ezechia folosindu-l in inchinarea la Dumnezeu arzand tamaie inaintea lui 2 Imp . 18.4. .
,, a sfaramat in bucati sarpele de arama pe care-l facuse Moise, caci copiii lui Israel arsesera pana atunci tamaie inaintea lui: il numeau Nehustan ” .

- evreii in Templu din Ierusalim practicau inchinarea la animale si idoli pictati pe pereti – Ez. 8. 10-11.
10. Am intrat si m-am uitat; si iata ca erau tot felul de chipuri de taratoare si de dobitoace uracioase si toti idolii casei lui Israel zugraviti pe perete de jur imprejur.
11. Inaintea acestor idoli stateau saptezeci de oameni din batranii casei lui Israel, in mijlocul carora era Iaazania, fiul lui Safan; fiecare din ei avea o cadelnita in mana si se inalta un nor gros de tamaie.

Aceste imagini prin intermediul carora incercau sa venereze pe Yahweh in v. 9 sunt numite uraciuni . Acest obicei stravechi de inchinare cu cadelnita tamaind peretii este regasit cu acuratete in ortodoxia actuala .


3. Ce spune Scriptura despre idolatrie ?

Scritura afirma ca inchinarea trebuie sa fie una in Duh si adevar ( Ioan .4.24. ) si nu una in care sa folosesti ca intermediari mijloace materiale , fiinte angelice , sfinti decedati sau oameni in viata fie credinciosi sau idolatrii .

- Biblia interzice dedicarea sau sfintirea chipurilor – Dan.3.2-5 .
- Biblia interzice inchinarea la sfintii pocaiti sau la sfintii apostoli ai Lui Cristos – Interzice inchinarea la Sfantul Petru – F.A. 10.25-26 .
- Biblia interzice inchinarea la ingeri sau fiinte ceresti ( in afara Creatorului ) - Ap. 19.10 , Ap.22.9. .
- Biblia interzice inchinarea la vre- un barbat , la Maria sau la oricare alta femeie – Deut . 4.16 . ; 15-18 . .
,, ca nu cumva sa va stricati si sa va faceti un chip cioplit sau o infatisare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei ” .
Nici ingerul nu I se inchina cand ii aduce vestea ca va naste pe Unsul . Acesta ii spune ,, Bucura-te , cea careia I s-a dat Har ! ” si nu ,, plecaciune ” in sensul inchinarii inaintea ei asa cum doresc sa lase de inteles ortodocsii si Cornilescu .
- Biblia interzice venerarea moastelor sau pastrarea acestora pentru perelinaj . Exemplul cel mai bun este cand diavolul cere trupul lui Moise si ingerul il ascunde si nu permite o asemenea blasfemie – Iuda v.9 .
- Biblia nu permite statui , icoane desenate in piatra , plantarea troitelor sau obeliscurilor – Levitic 26.1. ;
Sa nu va faceti idoli, sa nu va ridicati nici chip cioplit, nici stalp de aducere aminte; sa nu puneti in tara voastra nicio piatra impodobita cu chipuri, ca sa va inchinati inaintea ei; caci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
2 imp.17. 16-17 . ; Deut.27.15. ; Deut . 16. 21-22 . ; Ps.115.4. ; Ps.97 .7. .
- Biblia interzice venerarea ingerilor – Deut.5.8.
- Biblia interzice si condamna : ghicitul , datul cu ghiocul , descantecele , vrajitoria , ghicitul in cafea , tarotul , horoscopul – Ier. 27.9.; Ex.22.18. ; Lev.19.26 , 31. ; 20.27. ; Deut. 18.9-14 . ; Num.23.23. .
- Biblia interzice inchinarea la soare , luna si alte planete – Deut . 4.19. ; 17.3. ; Iov.31.26-28 .
- Biblia interzice sa juri – Mat. 5. 33-37 .
- Biblia interzice idolatria si mancatul pomenilor – 1Tes.1.9.; 1Cor.12.2. ; 1Cor. 10.20. ; Ap . 2. 14 , 20 . ; Deut . 26 . 14, 17 , 32. ; Ps.106.28 , 29 . ; Ex. 22.20 . .


In spatele inchinarii idolatre sta Satan – 1. Cor . 10.20 . .
,, Dimpotriva, eu zic ca ce jertfesc Neamurile jertfesc dracilor, si nu lui Dumnezeu. Si eu nu vreau ca voi sa fiti in impartasire cu dracii ” .





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu